Hizmetlerimiz

FİKRİ HAKLAR

Fikri haklar, fikri yaratımları korumaya yarayan haklara verilen isimdir. Bu yaratımlar insan zekası sayesinde ortaya çıkmaktadır ve genel olarak; sanat  ve edebiyat eserleri, bilgisayar programları, buluşlar ve tasarımlar gibi ürünleri kapsamaktadır.

 Fikri Haklar diğer ifade ile telif hakkı herhangi bir bilginin ya da fikir bir ürününün kullanılması ile  yayılması sayesinde ilgili hakların, ilgili kanunda belirli kişilere temin edilmektedir. Kısaca, orijinal üreticinin kopyaya konu olmasına ya da kullanılmasına izin gösterme hakkıdır. Özellikle belirli süre açısından geçerli olmaktadır. Sembolü ise çemberde bir C harfi şeklindedir. © harfi üzerinde yer aldığı yaratının haklarının korumaya alındığını belirtir ayrıca copyright kelimesi olarak ifade edilir.

Fikri haklar, fikri yaratımları korumaya yarayan haklara verilen isimdir. Bu yaratımlar insan zekası sayesinde ortaya çıkmaktadır ve genel olarak; sanat  ve edebiyat eserleri, bilgisayar programları, buluşlar ve tasarımlar gibi ürünleri kapsamaktadır.

 Fikri Haklar diğer ifade ile telif hakkı herhangi bir bilginin ya da fikir bir ürününün kullanılması ile  yayılması sayesinde ilgili hakların, ilgili kanunda belirli kişilere temin edilmektedir. Kısaca, orijinal üreticinin kopyaya konu olmasına ya da kullanılmasına izin gösterme hakkıdır. Özellikle belirli süre açısından geçerli olmaktadır. Sembolü ise çemberde bir C harfi şeklindedir. © harfi üzerinde yer aldığı yaratının haklarının korumaya alındığını belirtir ayrıca copyright kelimesi olarak ifade edilir.

 Fikir ve sanat eserleri ilgili yasa ile korunmaya alınmaktadır. İlgili yasanın asıl amacı, fikir ve sanat ürünlerini yaratan eser sahipleri ile bu ürünleri kullana ya da yorumunda bulunan kullanıcı sanatçıların, seslerin ilk belirlemesini yapan fonogram yapımcı kişiler ile firmalar filmlerin ilk belirlemesini yapan yapımcıların ve radyo-televizyon firmalarının ürünlerinde yer alan manevi ve ekonomik haklarını tespit etmek, korumaya almak, bu ürünlerden faydalanma şartlarını derlemek, belirlenen esas ve yönetmeliklere aykırı faydalanma durumunda yaptırımları belirlemek.

ESER NEDİR VE ÇEŞİTLERİ NELERDİR

İlgili yasa kapsamında sahibinin hususiyetini barındıran edebiyat ve ilim, musiki, güzel sanatlar ya da sinema ürünleri şeklinde sayılan nevi fikir ve sanat ürünleridir.

 İlgili yasamıza istinaden fikir ve sanat ürününün eser şeklinde kabul edilip korunmaya alınabilmesi açısından ;

  • Asıl Sahibinin hususiyetini bulundurması
  • Şekillenmesi
  • İlgili yasada sayılan eser çeşitlerinden birine dahil olması
  • Fikri çalışmanın sonucunda oluşması gerekmektedir.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunumuz, eseri tasarlayan kişinin manevi ve ekonomik haklarının ihlallerinde, Hukuk ve Ceza Davaları olmak kaydı ile iki çeşit başvuru yolu belirlenmiştir.

 Kanunda yer alan hukuk davalarını 3 kısma ayrılabilir;

  1. Tecavüzün giderilmesi davası: Mevcut ve devam eden bir tecavüze karşı, ihlalin sonlandırılması talebi ile yasal süreç başlatılabilir.
  2. Tecavüzün Engellenmesi davası : Henüz gerçekleşmemiş lakin gerçekleşmesi güçle olası bir tecavüzün engellenmesi talep edilmektedir.
  3. Maddi ve manevi tazminat davası.

FİKRİ HAKLAR DANIŞMANLIK HİZMETLERİMİZ

Fikri haklar danışmanlık hizmetimiz kapsamında, müzakere şekli ile çözüme kavuşturulamayan hak ihlalleri bakımından, ihlaller ile ilişkili kapsamlı analizde yapmak, gereken davaları için girişlerde bulunmak veya başlatılan davalarda fikri eser sahiplerimizi savunmak, tüm bu aşamaları dürüstlük ilkesi ile, adalet ve iyi niyet kapsamında yerine getirmek esas ilkemizdir.

 Fikri haklar danışmanlık hizmeti sağlayan AY2AY DANIŞMANLIK şirketimizin avukatlık hizmetini, yargı aşaması başladığı dakikadan, kesin olarak sonuca bağlanana denk bir bütün şeklinde görmekteyiz ve aşamalar hakkında fikri ürün sahiplerimiz güncel bilgileri rapor ederiz.

 Kadromuzun aktif, özenli ve sıkı takip yaparak siz eser sahibi müvekkilimiz açısından en elverişli neticeye en kısa zamanda ulaşmayı hedeflemekteyiz.

 

FİKRİ HAKLAR DANIŞMANLIK HİZMETLERİMİZ KAPSAMI

  • Kayıt-Tescil  aşaması
  • Kayıt ve tescil öncesi yapılması gerekenler
  • Kayıt tescil 
  • Kayıt Tescil Sonrası
  • Tecavüz eylemi ile ilgili ihtarname
  • Tecavüz eyleminin tespiti 
  • Hukuki süreçler
  • Maddi ve manevi hakların tespit edilmesi

YAZILIM TESCİL / PROGRAM TESCİL

“Yazılım veya Program; Belirli bir programlama dili kullanılarak yazılmış kodların makine diline çevrilmiş haline denilir. Tüm bilgisayarlar işlevselliğini yazılım veya programlar sayesinde yaparlar. Büyük emeklerle oluşturulan bu fikri oluşturmaları tescil ile korunması çok önemlidir.”

YAZILIM TESCİL FİKRİ HAK / PATENT OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR Mİ

Dünyada genel kabul gören şekil yazılımların fikri hak olarak değerlendirildiğidir. Bazı koşullarda Patent olarak da kabul edilirler. Sadece bir kod dizisi korunmak istendiğinde yani yazılımın kendisi korunmak istendiğinde Fikri Hak olarak değerlendirilir. Eğer bu yazılım aynı zamanda bir makine veya aygıtla beraber çalışıyorsa bir makinayı veya  cihazı çalıştıran bir yazılım ise veya buna bağlı ise Patent ile koruma altına alınabilir. Örnek vermek gerekirse Hastanelerde kullanılan medikal cihazları yöneten yazılımlar, arşivleme cihazlarının yazılımı bir bütün olarak değerlendirilir ve Patent Tescili ile korunabilir yazılım veya programa örneklerdir.

Eğer patent alanına giren bir yazılım ise Patent ile ilgili yazımıza bakabilirsiniz. Burada sadece yazılım içeren ve fikri hak olarak değerlendirilen yazılım veya programların tescili ile ilgili bilgi verilecektir.

YAZILIMLARIN SAHİPLİĞİNİN KİME AİT OLDUĞU

Yazılımlar fikri hak olarak değerlendirildiğinde ortaya çıkarılan bu ürün eser olarak değerlendirilir ve bu eserin sahipliği de bunu yapana veya bir hizmet karşılığı bu hizmeti yaptıran kuruluşa veya kişiye aittir.

YAZILIM SAHİBİ KİŞİNİN HAKLARI

Yazılımı ortaya koyan kişi işlenip çoğaltılması, lisans verilmesi ve satışının haklarına sahip olur. Yazılımın kopyalanması ve izinsiz kullanımı gibi durumlarda maddi ve manevi ceza isteme haklarına sahiptir.

YAZILIM TESCİL SÜRECİ

Tescil sürecinde istenenler;

  • Yazılım ile ilgili genel bilgi hangi amaca hizmet ettiği ve hangi ortamlarda yapıldığı ve yazılımın sahipleri ile ilgili genel bilgi formu,
  • Taahhütname (Kanun kapsamında yapılması gereken taahhüt)
  • Vekaletname (tescil işleminin yürütülmesi ile ilgili)

YAZILIMIN TESCİL EDİLMESİ

Fikri ve Sınai Hakların genelinde tescil zorunlu değildir. Tescil ile Hak sahibi hakkını üçüncü şahıslara karşı ileri sürme hakkı ve aidiyetini belgelemiş olur. Bu bakımdan tescil edilme önemlidir. Tescil işlemi yapılmamış eserlerde açılacak davalarda eser sahibi öncelikli olarak eserin hakkının kendisine ait olduğunu ispatlamaya çalışacak bu da gereksiz zaman ve mahkeme sürecine sebep olacaktır. Yazılım Tescili Koruma Süresi yetmiş yıldır. Bu haklar varislere geçebilir ve devir edilebilir haklardır.

Yazılım tescili veya Program tescili ile ilgili AY2AY DANIŞMANLIK HİZ. TİC. LTD. ŞTİ. uzmanlarına danışabilirsiniz.

KAYIT TESCİL

Eserler üzerinde yapılmakta olan talebe bağlı Kayıt Tescil işlemi, ilgili eserin kimler tarafından oluşturulduğunu tespit etmeye kolaylık sağlaması gayesi ile yaptırılması için zorunluluğu bulunmayan, yaptırılmaması durumunda hak kayıplarına sebebiyet vermeyen ve kişiye herhangi bir hak sağlamayan beyana temelli işlemdir. Marka Ve Patent Vekili AY2AY DANIŞMANLIK şirketimizin danışmanlığında yapılan tescil işlemleri kapsamında sizlere gerekli hizmetleri sunmaktayız.

 Kayıt tescil işlemi eser üzerinde yer alana tüm haklar, eseri oluşturan kişiye yöneliktir ve herhangi bir kuruluş vasıtası ile alınamaz.

İşlem, mutlak suretle fikirler üzerinden yapılmaz ve fikirler korunamaz.  

Beyan temelli şekilde gerçekleştirilen talebe odaklı Kayıt-Tescil işlemi neticesinde verilen belge, eseri tasarlayan kişinin yani eseri oluşturan kişi ve ya kişilerin kim olduğunun kanıtlanması kolaylıklar sağlar. Hak kazandıran belge niteliği taşımaz.

TALEP ODAKLI TESCİL İŞLEMİNİN HUKUKİ DAYANAĞI

İşlem, ilgili yasa kapsamında gerçekleştirilmektedir.

TALEBE BAĞLI TESCİL MÜRACAAT

Eseri oluşturan kişi veya kişiler tespit edilmeye çalışılması durumunda, bu kişiler veya mirasçıları, kendileri veya vekilleri vasıtası ile müracaat yapabilirler.

Talebe bağlı kayıt-tescil müracaatları, başvuru açısında yönlendirileceğiniz sistemde bulunan teslim edilmesi gereken belgelere ilişkin sunan bilgi notları kapsamında oluşturacağımız evrak ila beraber, bizzat veya posta yolu ile yapılabilmektedir.

Scroll to Top