Hizmetlerimiz

Patent

Buluşu geliştirene, buluşa ilişkin belli bir süre boyunca kullanabilme hakkı sağlanmasına patent denir. Kısaca buluşların tekel yürütülmesi hakkıdır. Tescil alan buluşlar piyasada kimlik edinirler. Ürün ya da buluş sahibine, geliştirdiği ürünün satımı, pazara sürülmesi, üretilmesi, seri şekilde çoğaltılması gibi konularda farklılıklar sunan resmi bir belge ve statüdür.

 Patent kanunu amacı; buluş geliştirmeyi, yenilikleri ve yaratıcı fikri uygulamalarına destek vermek amacı ile gerekli korunmayı ve buluşlar ile kazanılan teknik alternatiflerin endüstride uygulanmasını tedarik etmektir.

 Tescil ve danışmanlık şirketimiz marka tescil ve buluş konusunda siz değerli marka ve buluş sahiplerimize hizmet vermekteyiz. Patent ücreti, resmi harç tutarı ve tescil danışmanlık hizmet bedelinin toplamından ibarettir. Bu ücretler konusunda şirketimizin konu uzmanı yetkililerimizden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

PATENT BELGESİ

Buluşun, tescil edilerek tescil hakkı alması açısından 3 kriteri sağlaması gerekmektedir. Bu kriterler ise,

1. Yenilik Kıstası: Yöntemin bilindik haline girmeyen buluşlar yeni olarak kabul edilmektedir. Yöntemin, herkes tarafından bilinen şekli; tescil müracaatının yapıldığı tarih öncesinde, buluş hakkından yeryüzünde herhangi bir coğrafi alanda halk tarafından ulaşılabilir sözlü ya da yazılı tanıtım, icra ya da değişik şekiller ile açıklanan bilgilerdir.

2. Yöntemin Bilindik Halinden Aşılması: Buluş, ilişkili olduğu yöntemin konu hakkında uzmanlar nezdinde, yönetim herkes tarafından bilinen halinden apaçık olarak çıkarılamayan bir uygulama neticesinde yapılmış ise, yöntemin bilindik halinden aşılmış sayılmaktadır.

3. Endüstriye Uygulanabilmesi: Buluş, tarım da dahil olmak üzere endüstrinin tüm alanında üretilebilir ya da uygulanabilir özelliğine sahip ise, endüstriye uygulanabilir olduğu hükmedilmektedir.

Buluşlar Türkiye’ de 2 Sistem ile koruma altına alınabilir;

  1. Patent
  2. Faydalı Model

1. PATENT SİSTEMİ

Bir araştırma raporu baz alınarak temin edilen buluş koruma sistemidir. Bu sistem ile buluşlara 20 yıl boyunca koruma sağlanmaktadır. Bu sürenin uzatılması söz konusu değildir. 20 yılın sonunda buluşlar halka mal edilir.

2. FAYDALI MODEL

Bu buluş tescil sistemde ise, Faydalı model başvurusu yayınlanmasının ardından 2 ay içinde diğer kişiler tarafından yayına itiraz gelebilir. Başvuru sahibi yada atanan vekil gelen itirazlara yanıt verebilir. Koruma süresi müracaat tarihi itibari ile 10 senedir ve bu sürenin de uzatılması söz konusu değildir. 10 yılın sonunda buluşlar halk mal edilir.

Tescil araştırma işlemi, buluşların tescil edilebilmesi adına en önemli bir işlemdir. Tescil müracaatı yapılmadan evvel konuda son derece tecrübeli vekil firmamız tarafından yapılarak, dünya genelinde yenilik kıstasına sahip olup olmadığını ve tekniğin bildik haline yönelik bir ön araştırma yapılmalıdır.

PATENT BAŞVURUSU

Buluşların koruma altına alınması için tescil başvuruları Türkiye’de 81 ilde hizmet veren AY2AY DANIŞMANLIK HİZMETLERİ TİC. LTD. ŞTİ. vekillik firmamıza yapılabilir.

Ulusal Başvurular

Bu müracaat yalnızca başvuru yapılan ülkede geçerlidir. Ülkemizde ulusal müracaatlarının merkezi olarak sizlere tescil konusunda hizmet vermekteyiz.

Başvuru yapıldığı tarihten itibaren yaklaşık 1 yıl içinde ülkeler arası tescil müracaatlarının yapılması amacı ile rüçhan hakkı (yani müracaatta öncelik hakkı) verilir.

TESCİL BAŞVURU EVRAKLARI

  • Buluşa ait tarifname
  • Buluşa yönelik istemler (korunması talep edilen teknik özellikler)
  • Buluşa ilişkin teknik çizimler
  • Buluşu anlatan özet kısmı

TESCİL BAŞVURUSU SÜRECİ

  • Müracaatın incelenmesi ve şekli bakımından inceleme
  • Araştırma raporu
  • Araştırma raporu ilanı
  • Buluşa ait inceleme raporu
  • Onay hükmünün verilmesi

BAŞVURU KİMLER TARAFINDAN YAPILIR

Buluşların tescil edilmesi amacı ile müracaatlar tüzel kişiler tarafından yapılacağı gibi bireysel olarak da yapılabilir.

Tescil başvurusu tüzel kişiler tarafından ortak bir müracaat biçiminde de uygulanabilir.

Müracaat esnasında kesinlikle buluş sahibi yada buluş sahipleri belirtilmelidir 

BULUŞLARIN TESCİLİNİN ÖNEMİ

Buluşun sahibinin özgül bir probleme alternatif olarak geliştirilen ürününü/yöntemi yasada hükmedilen zaman boyunda üretebilme, kullanılma sunma, maddi gelir sağlama gibi daha pek çok hak sağlamaktadır. Bu hakları, buluşun sahibine aitliğini patent tescil belgesi ile belgelenmektedir.

Buluşun sahibi, yeni özelliğinde ki buluşunu veya yöntemini tescil ettirerek korunmaya aldırabilir.

Korunmaya alınmayan buluşlar adına harcanılan zaman, emek ve maddiyat olarak serbest piyasada kayıplara neden olmaktadır. Buluş geliştirilmesinin ardından üretilmesi araştırmasına dek pahalı olmayacağından diğer kişiler nezdinde üretimine konu olabilir ve buluş sahibinin buluşa erişimini sağlayan zaman, emek ve maddi harcamasından kaynaklanan maliyet, yalnızca buluşçuda kalacağından dolayı rakip firmalar veya kişiler işe, en başından karlı olarak başlayacaktır.

Yeni fakat korunmaya alınmamış buluş, herkes tarafından tescile konu olabilir. Bu tür durumda diğer kimselerce kazanılan buluş tescil hakkı, gerçek buluşçu aleyhine sürülebileceğinden dolayı buluşçu ürünün kendisine ait olduğunu kanıtlayamaması durumunda kendi bilgi ve deneyiminin ürünü buluşundan maddi kazançtan yararlanamayacak duruma gelebilecektir. Sizde buluş sahipleri geliştirdiğiniz buluşlarınızı tescil ettirmek için şirketimizin yetkililerinden hizmet alınız.

BULUŞLARIN KORUMA SÜRESİ VE YENİLEME

Tescil edilen buluşlar yasa kapsamında 20 yıl boyunca korunmaktadır. Bu süre uzatılamaz fakat tescil edilen buluşların koruma süresinin sürekliliği için her yıl tescil yenilemesinin yapılması gerekmektedir. 

Aynı durum Faydalı Model içinde geçerlidir. 10 yıllık koruma ile birlikte bu süre uzatılamaz ve her yıl tescil yenilemesine tabidir.

TESCİL BAŞVURULARINDA VEKİL KULLANMA

Buluşların korunması için tescil başvuruları, müracaatın niteliğine bakarak, 1 ile 4 senelik aralıkları kapsayan bir aşamadır. Müracaatın yenilik araştırması yapılmasından, müracaatın gerçekleştirilmesi ve akabinde yapılacak izlemeler önemli bilgi birikimi, tecrübe ve bu durumların yapılabilmesine ilişkin sağlam bir altyapı gerektirmektedir. 

Bu konuda profesyonel vekillik siciline kayıtlı vekillik firmamız aracılığı ile yapılması önemli hak kayıplarına uğranılmaması amacı ile önem teşkil etmektedir.

PATENT DANIŞMANLIK

Patent; “Teknik bir alanda çözülemeyen bir konunun aşılması ve buna ilişkin belgeye de patent Belgesi denir. Patent alma süreci de başvuru öncesi patent sorgulaması işleminden patentin yazım işlemine kadarki tüm süreçler ve hatta patent başvurusu yapıldıktan sonraki süreçte dahil iyi yönetilmesi gereken ve profesyonel bir hizmet alınması gereken bir iştir. “

Firmaların uzun yıllar ar-ge çalışmaları sonucunda oluşturduğu buluşlar veya bulunan tekniğin bir buluş mahiyeti taşıyıp taşımadığının araştırılmasının yapılması da dahil belirli bir uzmanlık gereken bir iştir.

PATENT DANIŞMANLIK SÜRECİ

Başvuru Öncesi, Yukarıda da belirtildiği gibi patent danışmanlık süreci patente konu olan buluşun sorgulamasının yapılması ile başlar bu sorgulama da;
•    Konu buluş mahiyeti taşıyor mu,
•    Teknik alanda daha önce benzer başvurular var mı,
•    Buluş yenimi sorularının cevabı raporlanır.

Raporlama sonucu eğer buluş yeni ise ve başvuru yapılabilir şeklinde raporlanırsa vekil firma patent vekilliği ile ilgili bir teklif hazırlar eğer mutabakata varılırsa patent danışmanlığı vekilliği hizmeti başlar.

PATENT DÖKÜMANLARININ YAZILMASI

Bir patent başvurusu yapılabilmesi için yine patent kanun hükmünde kararname yönetmeliği ile belirlenen evrakların belirlenen formatta hazırlanması gereklidir. 

Patent Başvurusu aşamasında  istenen evraklar ise şöyledir;

1.    Buluşa ait tarifname
2.    Buluşa ait varsa çizimler
3.    Buluşa ait istemler (buluşun koruma kapsamı)
4.    Özet (buluşu anlatan kısa özet)

Tarifname; Buluşun anlatıldığı bölümdür. Tarifnamede öncelikle buluşun teknik ve tekniğin bilinen durumu anlatılır ve bu teknikte karşılaşılan sorunlar detaylı bir şekilde anlatılır. Bu anlatım örneklerle beslenir ve bu karşılaşılan sorunun nasıl aşılacağı hangi teknik alanda yenilik getireceği detaylıca anlatılır. Anlatımda buluş bir çizimle anlatılabiliyorsa teknik çizimlerle desteklenir.

Çizimler ; Buluş teknik çizimle anlatılabilecek mahiyette olması gereklidir. Format teknik çizim formatında olması gereklidir.

İstemler; Patentin omurgasıdır. Patentle neyin korunmak istendiği yazılır. İstemlerin belirli bir formatı vardır.

Özet; Patentin konusunun kısaca anlatıldığı bölümdür. Tarifname takımı yazıldıktan sonra buluş sahibine taslak formu iletilir. Buluş sahibinin onayından da geçtikten sonra başvuru aşamasına geçilir.

PATENT BAŞVURU AŞAMASI

Patent başvurusu için tarifname takımı, buluş sahibine ait bilgiler ve Patent Vekilliği Vekaletnamesi ile patent başvurusu yapılır. Patent başvurusu ile birlikte patent başvuru belgesi verilir. 

  • Araştırma raporu
  • İnceleme raporu
  • Uluslararası patent ülke girişleri
  • Patent Teşvik

Bu aşamada istenirse TUBITAK patent teşvik başvurusu da yapılabilir. Başvuruların ve araştırma rapor harcamasının belirli bir bölümü TUBITAK tarafından karşılanır.

BAŞVURU SONRASI

  • Patent başvurusu yapıldıktan sonra başvuru tarihinden sonra her yıl patent yenileme ücretinin ödenmesi.
  • Uluslararası patent sistemi istenirse girişinin yapılması
  • Raporların olumlu olması durumunda patent tescil belgesi talebi.
  • Patent kullanımının ispatı ve döküman gönderilmesi işlemleri yapılır.

Bunların yanı sıra buluşun diğer ülkelere girişleri ve patent izleme işlemleri de Patent Danışmanı firma tarafından takibi yapılabilir.

AY2AY DANIŞMANLIK Başvuru aşamasından yıllık ödemenin yapılmasına tüm aşamalarda resmi patent vekillik hizmetleri sunmaktadır.

Scroll to Top