Hizmetlerimiz

BARKOD TESCİL

Çeşitli boyutlarda dik çizgiler ve boşluk bölmelerinden oluşan ve girilen bilginin otomatikman aktarılmasını sağlayan bir yöntemdir. Barkod bilgisi olarak ürüne ait stok kod numarası, seri numarası, personel kodlaması gibi bilgiler girilebilir. Bu bilgiler her seferinde klavye ile girilmesi uzun ve meşakkatli bir işlem olabilir. Zaman kaybı işgücü kaybı gibi etkenler barkod sisteminin varlığını ortaya koymuştur.

BARKOD SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR

Ürüne özgü ve ürüne atanan numara bilgisayar sistemine girilir ve bilgisayarda tutulur. Sonrasında referans numarası kanalı ile bilgiye erişim sağlanmış olunur. Bir mağazada rafta bulunan bir ürüne ait barkod numarası ürünün fiyatı ve detayı hakkında bir bilgiyi içermemektedir. Ürünle ilgili fiyat ve diğer bilgileri bulunulan mağaza derlemektedir. 

BARKOD SEMBOLLERİ

Barkodun kendine ait bir terminolojisi ve kuralları bulunmaktadır. Barkodlar 0 ve 9 arasındaki rakamlar, alfabedeki karakterleri ve diğer karakterleri de içerebilirler. Şu an dünyada kullanılan birçok barkod alfabesi çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları sadece rakamları kullanırken, harf veya sembolleri de kullanan sistemler veya her ikisini de beraber kullanan sistemler de mevcuttur.

Uluslararası kullanılan sistemlerden EAN sistemi Türkiye’nin de kullandığı dahil olduğu bir sistemdir. Markete ve mağazalarda kullanılmaktadır bunun yanı sıra ISBN ve ISSN numaralarında da kullanılmaya başlanacaktır.

13 karakterden oluşan il 3 rakam ülke kodunu gösterir mesela Türkiye’nin Barkod Numarası 869’ dur. Ülke numarasından sonraki 4 rakam bölümü ise firmaya atanan numaradır. Firma kodundan sonra ise 5 karakter ise ürüne ait numarayı ifade etmektedir. Dördüncü ve son kısım ise kontrol kodu dur. Kontrol kodu belirlenmiş bir formülasyon ile hesaplanan kontrol numarasıdır

 

BARKOD NUMARASI ALMA

Barkod numarası alabilmek için şahıs veya tüzel kişilik aşağıdaki evraklar gereklidir;

  • Kişiye veya firmaya ait vekaletname
  • Barkodun uygulanacağı ürünlere ait liste
  • Noterden onaylatılması geren taahhütname
  • En son mali yıla it gelir tablosu (mali müşavir onaylı olması gerekir)
  • Firma yeni kurulmuş ise ticaret sicil gazetesi 
  • Firma gelir beyan etmemişse dahi boş imzalı bir gelir tablosu 
  • Firmanın kayıtlı olduğu ticaret sanayi odası kayıt belgesi

BARKOD NUMARASI ALINDIKTAN SONRA

Barkod 1 yıl süre ile tahsis edilir. Bir yıl sonunda harç bedeli yatırılarak süre uzatılmaktadır.

BARKOD DEVİR

Barkod alındıktan sonra başka bir kurum veya şahıs firmasına devri yapılabilir. Devir için gereken belgeler aşağıda sıralanmıştır,

  • Noterde hazırlanmış devir sözleşmesi
  • Devir alan firmanın imzaladığı taahhütname
  • Devir alan firmanın oda kayıt belgesi
  • Devir alan firmaya ait imza sirküsü

Barkod Tescil Numarası alma ile ilgili işlemlerinizde AY2AY DANIŞMANLIK ŞTİ.  uzmanlarına danışabilirsiniz.

Scroll to Top